Intensiv vår för Stockholmsregionens Europakontor

20 juni 2023

Brysselkontoret

Stockholmsregionens Europakontor i Bryssel har haft en intensiv vår, och vi har talat med VD Anne Andersson om vad som varit och är i fokus.

Berätta vilka frågor som legat högt på agendan?

Det har hänt mycket inom alla de områden vi jobbar med utifrån EU-agendan, med bevakning och påverkansarbete på alltifrån Europas transportnät, byggnaders energiprestanda, avloppsdirektivet, restaurering av natur i urbana miljöer, till många olika digitala frågor som hälsodata, cybersäkerhet och artificiell intelligens (AI) liksom sammanhållningspolitiken utveckling. 

Det har ju varit svenskt ordförandeskap i EU:s ministerråd det här första halvåret, hur har det påverkat ert arbete?

– Det har varit roligt att det funnits extra intresse kring Sverige och svenska regioner under Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd och vi har självklart passat på att vara extra aktiva under våren. Bland annat så har vi anordnat tre frukostseminarier, som har fått bära den så kallade ”ordförandeskapsloggan” och därmed varit en del av det officiella ordförandeskapsprogrammet. Ett av seminarierna hölls på temat hälsodata, med region Stockholms forskningsdirektör Clara Hellner som talare och arrangerades gemensamt med EIT Health. Ett annat seminarium hölls på temat Impact investments (investeringar i hållbara lösningar), med Invest Stockholm och investeringschef Erik Krüger som talare. Slutligen höll vi även i ett seminarium med och om projektet Fordonsdalen och hållbar mobilitet, med bland annat Astrid Johansson från Region Stockholm och Magnus Burman från KTH som talare. Alla tre seminarier har varit mycket bra och uppskattade!

Så har ni ju även tagit emot Storstockholms kommundirektörer, som genomfört en studieresa till Bryssel, berätta vad det kan betyda framåt?

– Det var ett mycket matnyttigt besök för oss alla, då vi även fick chansen att fokusera på gemensamma frågor och bygga upp kunskaper kring kommunernas relationer med EU och Brysselkontoret. Framåt har kommundirektörerna bestämt att vi ska ha tätare kontakter, och tillsammans utveckla former för kommunernas delaktighet och påverkansarbete i aktuella frågor.

Vad händer härnäst?

– Vi blickar nu framåt mot det spanska ordförandeskapet som tar över efter det svenska. Deras prioriteringar blir viktiga liksom hur de lyckas föra arbetet framåt i en lång rad viktiga frågor. Vi närmar oss val till Europaparlamentet nästa sommar – den 9 juni 2024 – och höstens arbete i institutionerna kommer vara mycket aktivt räknar vi med, för att bli klara med så mycket som möjligt under den innevarande mandatperioden. Vi kommer fortsätta följa, bevaka och påverka så mycket det går! Vi kommer tillsammans med våra samarbetspartners i hemmaorganisationerna göra vårt bästa för att positionera Stockholmsregionen.

2023 är också EU:s år för kompetenser - ”skills” – och vi kommer fortsätta följa utveckling av olika initiativ för att säkra att utbildning och omskolning sker till alla de nya jobb och behov som uppstår också sker. Här finns mycket för kommunerna att ta till sig.

Slutligen väntar vi på att ta del av EU:s mätning av innovation i Europas regioner – ska Stockholm knipa förstaplatsen igen eller har andra regioner kört om eller ikapp? Det blir spännande! Rapporten/mätningen väntas komma den 27 juni.

 

Kategorier: Storsthlm
Visa cookie-information