VAS-rådets ordförande: Stora utmaningar för kommunerna när det gäller den tekniska infrastrukturen

22 september 2023

Andreas Thunberg (1)

Kommunerna står i dag inför stora utmaningar när det gäller den tekniska infrastrukturen och då särskilt vatten och avlopp och elförsörjning. Det handlar både om behovet av investeringar och säkerheten för systemen.  Vi träffade ordföranden för Rådet för vatten- och avloppssamverkan i Stockholms län (VAS-rådet) Andreas Thunberg, och bad honom ge sin syn på framtiden.

För vatten, avlopp och dagvattenhantering finns i dag i stora investeringsbehov i kommunernas VA-system.

- Det är både frågan om kapacitet, ny lagstiftning, förändrat klimat och eftersatt underhåll som göra att vi behöver öka investeringstakten rejält. Och detta kommer att ha genomslag i höjda VA-taxor. Nuvarande lagstiftning medger inte heller annan finansiering än via VA-kollektivet, säger Andreas Thunberg.

Han säger att man möjligtvis skulle kunna se över lagstiftning och en möjlighet till nationellt stöd till kommunerna för att hantera investeringarna:

- Att vi också befinner oss i en situation med ökande räntor, höga energipriser och kraftig inflation gör situationen än mer utmanande för VA-kollektivet.

Han säger att vi samtidigt ska komma ihåg att vatten är väldigt billigt i Sverige:

- Och det är väl också ett av grundproblemen, att vi har vant oss vid ett perfekt fungerande system till en mycket låg peng. Med den framtid vi nu står inför är det därför viktigt med en hållbar användning av vattnet.

Säkerhetsfrågan

Säkerhetsfrågan för våra VA-system har blivit en extremt viktig fråga de senaste åren som en följd av det försämrade säkerhetsläget i Europa. Man ser i Ukraina hur VA-infrastruktur tillsammans med energisystemen blir föremål för attacker i ett läge av krig.

- VA-branschen har under många decennier snarare präglats av offentlighetslagstiftning och måste nu snabbt ställa om sina arbetssätt för att finna vad som är skyddsvärt. Både sättet vi hanterar information och sättet vi bygger anläggningarna på måste anpassas. Det här kräver också resurser, både personella och materiella. Det är därför viktigt att våra organisationer tillåts lägga kostnader på säkerhet, säger Andreas Thunberg.

Den regionala vattenförsörjningsplanen

Den regionala vattenförsörjningsplanen som kommunerna antagit är ett mycket viktigt styrdokument i arbetet med VA-frågor.

- Det är ganska många som hänvisar till den ute hos kommunerna. Samtidigt behöver den nå ut bredare till de politiker som inte normalt sett fokuserar på VA-frågor, säger Andreas Thunberg.

Vad är VAS-rådet?

VAS är Stockholmsregionens naturliga samarbetsforum för strategiska vatten- och avloppsfrågor. Där träffas såväl politiker som tjänstemän för utbyte av kunskap och erfarenheter i VA-frågor, initiera olika typer av gemensamma insatser samt för att skapa samsyn kring olika strategiska frågor. Arbetet kan till exempel innebära att klargöra förutsättningar för gemensamma VA-investeringar i regionen eller via utredningar tydliggöra möjligheter och hinder eller att genomföra samlade informationsinsatser. Storsthlm är huvudman för VAS och bidrar med det kommunala perspektivet. Länk till VAS-rådets webbplats: VAS-rådet (vasradet.se)

 

 

 

 

Kategorier: Infrastruktur
Visa cookie-information