Kommunalt aktivitetsansvar

Detta kapitel redogör för hur många ungdomar som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Stockholms län. Den beskriver hur många ungdomar som står utanför gymnasieskolan, vilka insatser som erbjuds samt hur andelen ungdomar inom KAA varierar mellan kommunerna.

Det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) innebär att kommunerna ansvarar för att följa upp ungdomar under 20 år som inte studerar. Syftet är att motivera dem att återuppta eller påbörja studier genom individuella insatser. Kommunerna ska dokumentera dessa insatser och föra register över målgruppen.

KAA gäller ungdomar som har avslutat grundskolan men inte fullföljt gymnasiet. Ansvarsområdet är viktigt för att öka genomströmningen i gymnasiet. Ungdoms- och elevdatabasen (UEDB), som Storsthlm hanterar, används för registrering och analys men används inte av alla kommuner, vilket påverkar den regionala helhetsbilden.

Enligt Skolverket omfattades 17 115 ungdomar av KAA i Stockholms län under läsåret 2023/2024, vilket motsvarar drygt 12 procent av målgruppen – en ökning med knappt en procentenhet från året innan.

Fler pojkar än flickor 

I samtliga kommuner i länet utgör pojkar en större andel av gruppen inom KAA. Länet ligger precis i nivå med övriga riket med en fördelning på ungefär 45 procent flickor och 55 procent pojkar. Det är stora inomregionala skillnader när det kommer till andelen rapporterade elever till KAA. Minst andel rapporterade elever var det inom kommunerna Tyresö med 7,6 procent, Ekerö med 7,9 procent och Danderyd med 7,9. Störst andel rapporterade elever till KAA var det inom kommunerna Nynäshamn med 21,1 procent, Botkyrka 18,9 procent och Upplands-Bro med 18,2 procent. Under läsåret 2023/2024 utgjordes den största andelen som var i kontakt med KAA i samtliga länets kommuner av ungdomar födda år 2004 och som under perioden därmed skulle fylla 19 eller 20 år. 

Tabell: Antal elever inom KAA

Registrering och åtgärder 

Den vanligaste anledningen till att ungdomar registreras i KAA är att de ”avbrutit studier på ett nationellt program”, näst vanligast är ”studerade på ett nationellt program eller motsvarande men avbröt studierna”. 21 procent av totala antalet ungdomar i länet som under läsåret 2023/2024 registrerades i KAA har deltagit i minst en åtgärd. Av de sista insatserna som ungdomarna deltog i under perioden, utgjorde studie- och yrkesvägledning samt arbetsrelaterad åtgärd de två vanligaste insatserna. Andelen ungdomar registrerade i KAA som deltagit i minst en insats varierar stort mellan kommunerna i länet, från 4,6 procent i Södertälje till 100 procent i Sundbyberg. 

Den vanligaste anledningen till att en ungdom avregistreras från KAA är att den fyller 20 år och inte längre omfattas av kommunens aktivitetsansvar, vilket utgör 56,6 procent. Den näst vanligaste anledningen till avregistrering är studier på nationellt program eller motsvarande, vilket utgör 21,3 procent. 

Visa cookie-information