Tillsammans mot en hållbar socialtjänst

Socialtjänst / 13 maj 2025

780x380 tre perspektiv

På bilden från vänster:  Ann-Sophie Holgersson, förbundsdirektör på Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Stefan Heinebäck, förvaltningschef, omsorgs- och socialförvaltningen, Lidingö stad och Björn Eriksson, generaldirektör, Socialstyrelsen.

Olika perspektiv från länsdialogen i Stockholms län

Omställningen till en ny socialtjänstlag är i full gång. Den 24 april anordnade Storsthlm tillsammans med länets forsknings- och utvecklingsenheter, Forum Carpe och Stockholms stad en länsdialog på temat. Efter dialogen fick vi ta del av tre perspektiv, alla med ett gemensamt mål, att forma framtidens socialtjänst. Vi ställde några frågor till Ann-Sophie Holgersson, förbundsdirektör på Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, och Stefan Heinebäck, förvaltningschef, omsorgs- och socialförvaltningen, Lidingö stad hur de ser på omställningen. Dessutom fick vi ta del av Socialstyrelsens generaldirektör Björn Erikssons bild av vad myndigheten kan bidra med när den nya socialtjänstlagen träder i kraft.

Tillsammans med länets FOU:er, Forum Carpe och Stockholms stad, samlade Storsthlm socialchefer, avdelningschefer och andra nyckelpersoner från hela Stockholms län till en länsdialog för att tillsammans skapa en gemensam lägesbild och utforska vägar framåt i omställningen till den nya socialtjänstlagen.

Länsdialogen inleddes av bland andra Björn Eriksson, generaldirektör Socialstyrelsen, som framhöll kraften som finns i socialtjänstens utvecklingsarbete.

– Jag får alltid energi av att träffa människor som driver utveckling lokalt och regionalt, och de här träffarna är ett bra forum för att förstå vilka utmaningar vi har att lösa och hur Socialstyrelsen kan bidra. Det är tydligt att det bor en enorm kraft i socialtjänsten i Stockholms län, säger Björn Eriksson.  

Ett skifte från reaktivt till proaktivt arbete

Att socialtjänsten behöver stärka sitt förebyggande uppdrag var ett genomgående tema under dagen. Flera deltagare beskrev hur lagstiftningen nu möjliggör ett skifte som länge efterfrågats.

– Fokus flyttas mot förebyggande arbete, ökad individanpassning och stärkt samverkan mellan aktörer. Lagen stärker också brukarnas delaktighet och öppnar för ökad digitalisering och innovation, säger Stefan Heinebäck, förvaltningschef för omsorgs- och socialförvaltningen i Lidingö stad.

Ann-Sophie Holgersson, förbundsdirektör i Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, lyfter även hon att kommunerna nu får bättre möjligheter att agera innan problemen växer sig stora.

 – Omställningen till en ny socialtjänstlag kommer inte en dag för tidigt. Med den ges socialtjänsten förutsättningar att agera tidigt, innan problemen och behoven växt sig stora. Nu kan vi gå från att arbeta reaktivt till proaktivt, något som behövts under en mycket lång tid, säger Ann-Sophie Holgersson.

För att det förebyggande arbetet ska bli verklighet krävs nya angreppssätt. Både Lidingö och Norrtälje arbetar med att utveckla insatser som kan sättas in tidigare i individers liv och gärna i samverkan.

– En viktig möjlighet är att vi kan börja arbeta med viss problematik tidigare, på ett sätt som blir långsiktigt hållbart och förebyggande, för våra barn och blivande vuxna. Det gäller till exempel att tidigare fånga upp våld och skadligt bruk i familjer, men också att utveckla fler och andra typer av insatser för äldre barn och unga vuxna, där det ofta är lite tunt idag, säger Stefan Heinebäck.

En unik samverkansmodell

Norrtälje har redan idag en samverkansmodell där kommun och region delar på ansvaret. Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) ansvarar för hälso-, sjukvård och omsorg till invånarna i kommunen, inklusive hälsofrämjande och förebyggande insatser. Det innebär att man valt att samordna dessa funktioner i en gemensam organisation, med syftet att på ett innovativt sätt möta invånarnas behov.

Nu utvecklas en ny verksamhet där vård och socialtjänst integreras, som underlättas av kommunens unika organisationsmodell. Förvaltningen har inlett ett arbete för att sammanföra delar av primärvården med första linjens socialtjänst. En prototyp kommer prövas i ett geografisk avgränsat område under 2026.

– Det innebär i praktiken att en ny verksamhet föreslås att formas där invånaren har möjlighet till stöd och service både inom socialtjänsten och hälso- och sjukvård under samma tak och under samma huvudman, ett nytt nav där utföraren genom avtal tar ansvaret och läkarna, sjuksköterskorna och socionomerna på vårdcentralen blir kollegor och arbetar i team, berättar Ann-Sophie Holgersson.

Kunskap som grund i olika former

Alla tre vi har pratat med betonade vikten av att arbeta kunskapsbaserat, men också att värdera tyst kunskap och professionellt omdöme. Den nya lagen kräver båda perspektiven.

– Det jag tar med mig från länsdialogen är vikten av att förstå mångfalden av kunskapsformer inom socialt arbete. Från vetenskaplig evidens till tyst kunskap och professionellt omdöme. Att kunskap inte är enhetlig utan ett dynamiskt samspel mellan olika källor som måste få samverka i praktiken, säger Stefan Heinebäck.

Björn Eriksson uttrycker en tydlig ambition att Socialstyrelsen inte bara ska bidra med kunskap, utan också fungera som en drivkraft bakom ett mer systematiskt och långsiktigt utvecklingsarbete.

– Jag ser framför mig att Socialstyrelsen är motorn bakom en kunskapsstyrd socialtjänst. Vi ska stärka kommuner, regioner och andra att kunna agera, inte bara reagera, säger Björn Eriksson och la till att myndigheten arbetar på att bli bättre på att säkerställa att det stöd de levererar också får tänkt effekt.

Gemensam förståelse och riktning

Både erfarenhetsutbyte och gemensam riktning betonades som avgörande i den förändringsresa som nu väntar. Flera beskrev dagen som ett värdefullt avstamp.

–Jag hoppas att deltagarna från länsdialogen tar med sig en gemensam förståelse för den stora omställningen som nya socialtjänstlagen innebär och vikten av att arbeta långsiktigt, samordnat och förebyggande, säger Stefan Heinebäck.

Ann-Sophie Holgersson ser samsyn som avgörande och lyfter hur viktigt det är att kommunerna möter utmaningarna tillsammans.

– Jag hoppas man tar med sig en gemensam bild av läget i länet, att det finns en känsla av att ”vi ror samma båt” och att vi alla enskilt som kommun men också gemensamt står inför en stor omställning och att vi alla mer eller mindre famlar, och behöver ”famla tillsammans”, säger hon.

Björn Eriksson framhåller att ambitionen i den nya lagen är hög och att den berör fler än bara socialtjänsten.

– Jag ser en möjlighet till en stor, gemensam kraftsamling för att vi tillsammans med andra samhällsaktörer få till ett tryggare och mer välmående samhälle. I centrum i den utvecklingen står en hållbar socialtjänst, där samverkan, kunskapsbasering och förebyggande arbete är grunden, avslutar Björn Eriksson.

Personalbild Tina Trygg
Tina Trygg

Processledare

Visa cookie-information