Samverkansavtalet syftar till att på ett resurseffektivt sätt, genom samverkan ge eleverna tillgång till
ett brett utbud med utbildningar av hög kvalitet som tillgodoser såväl elevernas önskemål som arbetsmarknadens behov.
Målen med avtalet är:
- Utbud - Alla elever har regional och delregional tillgång till ett komplett
utbud av utbildningar. - Kvalitet - Utbildningar inom länet är likvärdiga, håller hög kvalitet och
möjliggör för elever att uppnå full potential. - Resurser - Kommunala resurser nyttjas effektivt
- Kompetensförsörjning - Fler yrkesutbildade för att säkerställa en hållbar
och effektiv funktionalitet inom tjänster och branscher i regionen.
Storsthlms mål i den strategiska inriktningen
Den gemensamma gymnasiergionens mål enligt Storsthlms strategiska inriktning 2023-2026:
Förse arbetsmarknaden med kompetens genom gymnasieregionen
Kompetens- och kunskapsförsörjning är en mycket stor utmaning för näringslivet och offentlig sektor. En fullföljd gymnasieutbildning är en viktig förutsättning för anställning, hälsa och välmående, vilket också minskar risken för utanförskap. Vi ska genom den gemensamma gymnasieregionen och den kommunala vuxenutbildningen förse arbetsmarknaden med en grundläggande, effektiv, kvalificerad och välfungerande kompetensförsörjning. Vi ska inom ramen för Stockholmregionens kompetensråd medverka till etablering av branschråd samt deltagande i dessa. Syftet är att bättre anpassa gymnasieregionens och vuxenutbildningens programutbud efter arbetsmarknadens behov.
Utveckla samverkan i den gemensamma gymnasieregionen
Vår samverkan genom den gemensamma gymnasieregionen innebär att eleverna fritt kan välja utbildningar i hela länet. Därmed får eleverna ett större utbud av utbildningar av hög kvalitet, vilket ökar möjligheten att de ska hitta rätt utbildning och så småningom ett jobb. Vi ska fortsätta att utveckla antagningskansliet och de digitala verktygen för ansökan, antagning, planering och uppföljning. Vi ska fortsätta att utveckla det länsgemensamma samarbetet för att öka likvärdighet, kvalitet och tillgång till den regionala vuxenutbildningen.
Skapa förutsättningar för en hållbar utveckling av gymnasieskolan
Att erbjuda gymnasieskolor och gymnasieplatser för eleverna i gymnasieregionen innebär en planeringsmässig utmaning för kommunerna. För att bättre kunna optimera programutbud och antal platser ska vi utveckla gemensamma underlag och analyser av elevprognoser och sökmönster. Vi ska öka transparensen av både kommunala och fristående huvudmäns planering och dimensionering. Vi ska utveckla finansieringsmodellen för att möjliggöra ett större gemensamt ansvarstagande. Vi ska använda digitaliseringens möjligheter för att skapa flexibilitet och effektivitet av utbildningen.

