Vilket pris gäller?

Aktuell länsprislista (prislistan) finns upplagd på Storsthlms-hemsida, www.storsthlm.se. Om en huvudman erhållit ett av Skolverket eller Skolinspektionen beslutat pris gällande särskild studieväg så gäller det priset. Priset läggs in av Storsthlm. Priset kan vara olika för olika årskurser med samma studieväg hos en huvudman (beroende på beslut hos Skolverket).

Prislistan

Prislistan gäller vid mottagande av elever från alla hemkommuner inom Storsthlms samverkansområde samt vid utbetalningar såsom från hemkommun till alla fristående skolenheter i landet. Vid andrahandsmottagande av elever från hemkommuner utanför Storsthlms samverkansområde gäller lägsta pris av hemkommunens pris eller prislistan. Vid förstahandsmottagande av elever från hemkommuner utanför samverkansområdet gäller prislistan.

Gäller alla kommuner

Gällande utbetalning till fristående huvudman: Om program och inriktning inte erbjuds inom samverkansområdet gäller riksprislistan för detta program och denna inriktning.

Gällande utbetalning till kommunal/ Region Stockholms skolenhet: Om program och inriktning inte erbjuds inom samverkansområdet gäller anordnarens pris för detta program och denna inriktning.

2.1 Programpriser som läggs in av systemansvarig på Storsthlm

  • Priser beslutade av Skolinspektionen och Skolverket.
  • Kommunernas avtalade priser inom introduktionsprogrammen och IB.
  • Strukturtillägget (utbetalas i februari och oktober).

2.2 Priser som läggs in av respektive hemkommun

  • Avtalspriser för elever inom introduktionsprogrammen och IB International Baccalaureate (IB) för fristående skolenheter.
  • Tilläggsbelopp för elever i anpassad gymnasieskola.
  • Tilläggsbelopp för elever med särskilda behov.
  • Tilläggsbelopp för modersmålsundervisning.
  • Tilläggsbelopp för nationella idrottsutbildningar NIU (enbart mellanskillnaden mellan lag och individuell NIU).
  • Tilläggsbelopp för SL-kort för de kommuner som hanterar SL-kort manuellt i systemet.
  • Priser för folkbokförda elever som studerar i kommunal skolenhet i skolkommun utanför länet där skolkommunen godtar betalning via UEDB. Annars hanteras dessa via faktura.

2.3 Betalning för elever folkbokförda i andra län 

Eftersom hemkommuner i andra län inte gör automatiska betalningar till skolkommuner inom samverkansområdet, måste fakturor även fortsättningsvis skickas som tidigare. Underlaget till fakturorna framgår av intäktsinformationen till skolkommunen.

2.4 Intern fördelning av programpeng

UEDB skapar även underlag för elever i egna kommunala skolenheter från prislistan. Fördelning inom hemkommunen mellan egna kommunala skolenheter beslutas av respektive Kommun.

Intern resursfördelning och kontering av programpeng är möjligt att få med för kommuner som är intresserad av intern resursfördelning, kontakta Storsthlms UEDB-support för mer information.

2.5 Kontering av externa utbetalningar för användare av ekonomiintegration

Konteringsanvisningarna gäller endast kommuner som ska göra utbetalningar via fil till kommunens ekonomisystem.

Kostnadskontering (debet) anges av hemkommunen och endast kontering till skolenheter utanför den egna kommunens skolenheter. Gäller elever som är folkbokförda i den egna kommunen.

Läs mer om hur kontering görs i ”Handbok för Ekonom Kommun” som finns på www.Storsthlm.se/uedb.

2.6 Avtalade priser inom introduktionsprogrammen 

Hemkommun och kommunal huvudman/skolenhet ska ha kommit överens om pris inför beslut om mottagande av elev. Priset läggs in av UEDB-support per hemkommun efter hemkommunens prislista.

Hemkommun och fristående huvudman/skolenhet ska ha kommit överens om pris inför beslut om mottagande av elev. Priset läggs in som avtalspris av hemkommunen. Gäller dock inte programinriktat individuellt val/programinriktat val där priset bygger på programpeng exklusive avdrag för strukturtillägget (se storsthlms prislista) tillsammans med av Skolverket fastställt tillägg.

2.7 Mätdagar och utbetalningar

Mätdag är den 10:e varje månad med undantag av några månader, enligt nedan. I juni sker mätning den 1 juni och då skapas även preliminärt underlag för juli och augusti. Utbetalning/återbetalning av avräkning för juli och augusti sker vid körningen i september. Undantag är också september då mätdatum är den 15 september. Elever placerade 31 aug och tidigare genererar ersättning för juli och aug och elever placerade från 1 sep genererar ersättning från september

Fristående huvudmän ska erhålla betalning från hemkommuner senast den 22 i respektive månad eller sista vardag före den 22 med undantag av juni och december då särskild anvisning kommer från Systemansvarig.

2.8 Förskottsbetalning för juli och augusti

Ett underlag för juli och aug skapas på junikörningen och ett högre belopp betalas ut som ett förskott för juli och aug baserat på ÅK1 och ÅK2 eleverna i juni månad. Uppräkningsfaktor är1,5. Uppräkningsfaktorn beräknas under vårterminen på summan av folkbokförda elever i år 1 och 2 + antal sökande i År 1 till hösten. Dividerat med antal folkbokförda just nu i År 1 och 2.

Den 15 september sker en avräkning mot elevunderlaget och utbetalning/återbetalning för juli och augusti skapas för elever placerade hos huvudman. Elever placerade den 31 aug och tidigare genererar ersättning för juli och aug och elever placerade från 1 sep genererar ersättning från september.

2.9 Dubbla elevplaceringar

Dubbelplacerade elever vid mätdatum innebär att ingen av Huvudmännen får peng för eleven. Ett mail skapas vid dubbelplacering till bägge huvudmännen med information om dubbel registrering. Den avlämnande skolenheten bör avsluta eleven med dagen innan startdatum på den nya placeringen.

2.10 Hantering retroaktiva belopp

Felaktigt utbetalade belopp justeras genom att Hemkommunen manuellt hanterar avvikelsen som ett enhetsbelopp med stoppdatum.
OBS! Engångskorrigeringar bör inte ske i juni månad då det automatiskt påverkar de preliminära utbetalningarna för juli och augusti.

2.11 Kommuner utan egen gymnasieskola

Ersättningen till kommunala skolenheter inom länet baseras på länsprislistan. För Kommuner utanför länet gäller skolkommunens pris. Ersättningen till fristående huvudmän inom och utom länet baseras på länsprislistan. I annat fall baseras ersättningen på riksprislistan.

2.12 Elever som är aktuella för åk 4

Skolenheter som önskar avtala om ett fjärde år för elev i gymnasieskolan måste komma överens med hemkommunen om ersättningsnivå. Registrering i UEDB av elev som går ett fjärde år skrivs in med Årskurs 4 för att regionalt kunna följa upp dessa elever i analysmodulen.

Kontakta UEDB-support för upplägg av ÅR 4 i UEDB. ÅK4 elever genererar inget underlag utan är avtalspris som hemkommunen registrerar i UEDB.

2.13 Utbetalningsunderlag (rapporter) 

  • Intäktsinformation för mottagande Huvudman PDF.
  • Utbetalningsunderlag för betalande Hemkommun PDF.
  • Fellista PDF.
  • Bokföringsunderlag PDF.
  • Krediteringsunderlag PDF.
  • Fakturaunderlag för Hemkommuner utanför samverkan PDF.
  • Intäktsinformation för mottagande Fristående Huvudman finns också varje månad i CSVformat (Excel).
  • Rapporter för de kommuner som har intern resursfördelning skapas också varje månad

2.14 Attest 

Attest sker i hemkommunen på utbetalningsunderlag som kommer från UEDB.

2.15 Referenser

Referens är huvudmannens mottagare av ersättning och används för meddelande på inbetalningen till huvudmannens bankgiro eller plusgiro. Referens kan anges för huvudman eller skolenhet. Finns referens på skolenheten används den i första hand, annars används referensen på huvudmannen.

2.16 Momskompensation - allmänt  

Momskompensationen utgår till fristående Huvudmän med 6 procent på programpengen efter avdrag för administrativ kostnad, ”3, 75 kr”. Skälet är att de fristående huvudmännen inte kan återfå mervärdeskatt på köpta varor eller tjänster som schablonmässigt uppskattats till 30 procent av omsättningen. Momskompensation utgår på alla belopp med undantag av SL-kort.

2.17 Administrativt avdrag "3,75 kr"

Beräkningsgrund och avgift är 45 kronor per folkbokförd 17-, 18- och 19-åring och är årlig. Antalet beräknas enligt uppgifter från SCB på antal folkbokförda 16-, 17-, och 18-åringar per den 31 dec.

Storsthlm fakturerar kommunerna en gång per år (i mars). I UEDB, görs ett avdrag som benämns administrativ avgift, på 3,75 kronor per månad per person i utbetalningsunderlaget till skolkommunerna och de fristående Huvudmännen.

2.18 Tilläggsbelopp och avdrag

Det finns två typer av tilläggsbelopp och avdrag riktat till elev och riktat till Skolenhet.

2.19 Strukturtillägg

Strukturtillägget utgår från alla elevers meritvärden för elev vid antagning till gymnasieskolans nationella program. Meritvärdet som har inhämtats utgör grund för beräkning även för elever i årskurs 2 och 3.

Strukturtillägget beräknas i UEDB en gång per år (i oktober) per elev och program, men betalas ut 2 gånger per år (oktober och februari) från hemkommunerna till skolenheterna utan specifikation om vilka elever det avser. De totala beloppen specificeras endast per skolenhet, årskurs och per nationellt program.

2.20 Princip för tilläggsbelopp och avdrag 

Principen för tilläggsbelopp och avdrag i UEDB är att tillägget/avdraget är ett belopp som läggs på programpriset/avtalspriset. Momskompensation tillkommer även för tilläggsbelopp med undantag för SL-kort.

2.21 Beslut och registrering

Folkbokföringskommunen beslutar om beloppets storlek samt registrerar beslutat belopp i UEDB.

2.22 Individuella tillägg och avdrag

Se följande avsnitt 3.23 – 3.32.

2.23 Anpassade gymnasieskolan

Grundprincipen för programpeng inom anpassade gymnasieskolan är grundbelopp och tilläggsbelopp d.v.s. samma princip som för gymnasieskolan. Det betyder t.ex. att programpris för anpassade gymnasieskolan behöver läggas in efter samma princip. Storsthlm rekommenderar följande: om hemkommunen registrerat tilläggsbelopp för elever i anpassad gymnasieskola bör beloppet delas upp i ett grundbelopp och resterande del som tilläggsbelopp. Skälet är att möjliggöra uppföljning och analys av kostnaderna för anpassade gymnasieskola.

2.24 Extraordinära stödåtgärder 

Tilläggsbelopp för omfattande stödbehov hos enskilda elever. Enligt lagstiftningen ska tilläggsbelopp avse extraordinära stödåtgärder, som inte har koppling till den vanliga undervisningen, t ex tekniska hjälpmedel, assistenthjälp och anpassning av lokal. Tilläggsbelopp för extraordinära åtgärder har i vissa fall lagts samman med grundbeloppet och fått en egen studieväg (t ex vid autismspektrumtillstånd). Principen om grundbelopp och tilläggsbelopp gäller även här.

OBS! När extraordinära stödåtgärder beslutas för begränsad tid behöver stoppdatum för tilläggsbelopp registreras i UEDB.

2.25 Studiestödsvariant (prisvariant)

Förutom den officiella Studievägen är det möjligt för Huvudman att i UEDB lägga till, d.v.s. manuellt registrera en studievägsvariant kopplat till en enskild elevs Studieväg. Informationenom studievägsvarianten ska framgå som information om eleven i UEDB samt på utbetalningsunderlaget för att Hemkommunen ska kunna registrera tilläggsbelopp. För Huvudmän med en integration finns möjlighet att skicka med informationen i integrationen. En beställning behöver då göras, kontakta Storsthlms UEDB-support för mer information.

2.26 Modersmål

Reglering av samverkan kring ersättning för modersmål regleras inte via Samverkansavtalet i Storsthlms samverkansområde och den gemensamma programpengen. Ersättning för modersmål beskrivs i samverkansöverenskommelse avseende tilläggsbelopp. Ersättningen för modersmål hanteras av kommunerna i UEDB. Priset för modersmål finns i prislistan.

2.27 Nationell idrottsutbildning (NIU)

Kan bedrivas individuellt eller som lagidrott. Skolan lägger upp eleven som har NIU på korrekt studieväg (fastställd av Skolverket) som genererar en högre peng i UEDB som hanterar tillägget för NIU-lag. Hemkommunen för in mellanskillnaden för elever som läser NIU-individuell (skolan behöver informera folkbokföringskommunen vilka elever som har NIU individuellt). Priset för NIU i länet finns i aktuell länsprislista.

2.28 Tilläggsbelopp vid ändrad folkbokföring

Tilläggsbeloppen i UEDB nollställs när eleven byter hemkommun. Den nya hemkommunen har möjlighet att se tidigare tilläggsbelopp i UEDB. Den nya hemkommunen beslutar om fortsatt tilläggsbelopp.

2.29 Tilläggsbelopp när elev byter skola (ej folkbokföringsbyte) 

Registrerade tilläggsbelopp finns kvar när elev byter Skolenhet. Hemkommunen får information om förändringen i rapporten. I vissa fall kan tilläggsbeloppet behöva justeras.

2.30   Elev/enhetstillägg/avdrag

Kan läggas in under läsåret under elev eller på skolenhet men under sommarmånaderna hanteras det lite annorlunda mot övriga året (se handbok för admin/ekonom kommunal för mer beskrivning). Om totalbeloppet till en huvudman är ett minusbelopp kommer det upp på en kreditrapport som skapas vid körning.

2.31 SL-kort

Alternativ A; Skolenheten skickar uppgift till hemkommunen om elever som är berättigade till SL-kort utifrån respektive hemkommuns regelverk (undantag när kommun tillämpar alternativ B enligt nedan). Hemkommunen för in det sammanlagda pristillägget terminsvis på berörd skolenhet. OBS! Endast en betalning per termin. Alternativ B; Om kommunen delar ut SL-kort direkt till berörda elever, behövs ingen åtgärd i UEDB.

Underlag till vilka elever som är berättigade till SL-kort baseras på uppgifter i UEDB om elevens folkbokföringsadress, avstånd till skolenheten och med hänsyn till respektive hemkommuns regelverk.

När SL-kort ska administreras genom UEDB så är det med ersättning från hemkommunen till den kommunala huvudmannen eller fristående huvudmannen som har köpt SL-kortet till elev som går på skolenheten.

Inköp av SL-kort av hemkommun, dvs kommunal huvudman, görs med momsavdrag. Inköp av SL-kort av fristående huvudman kan inte göras med momsavdrag. Respektive skolenhet/huvudman ska ersättas för sina faktiska kostnader de har i samband med införskaffandet av SL-korten.

När hemkommun utbetalar ersättning för SL-kort till annan kommunal huvudman så ska det vara exklusive moms. När det handlar om ersättning till fristående huvudman så ska det vara inklusive moms.

2.32 Korrigering av tidigare utbildning

Enhetstillägg/avdrag kan också användas för att korrigera felaktiga belopp. OBS! Korrigeringar är som regel av engångskaraktär och behöver ha start- och stoppdatum samma månad. Annars upprepas korrigeringen följande månader. Undantag är återbetalningsbelopp enligt överenskommelse.

Visa cookie-information