Antagningen till gymnasieskolan sker på Gymnasieantagningen Storsthlm som är kommunernas gemensamma antagningskansli.
Samverkansavtalet syftar till att utifrån skollagens och gymnasieförordningens bestämmelser skapa bästa möjliga förutsättningar för en samverkan för elevernas bästa. Avtalet ska underlätta och stimulera en verksamhet av hög kvalitet där fokus ska ligga på fritt val, ökad måluppfyllelse och likvärdighet. Avtalet syftar också till att skapa bästa möjliga förutsättningar att tillgodose utbildningsbehovet i hela regionen.
Det primära samverkansavtalet (länk till samverkansavtalet här) för gymnasieregionen som börjar gälla under 2025
I avtalet finns följande mål fastställda för det gemensamma arbetet, gäller under 2024:
-
Konkretisera den politiska överenskommelsen från 2001 om Stockholms län som en gemensam gymnasieregion
-
Uppfylla skollagens krav (kap 16 § 42) på ett allsidigt utbud av program
-
Uppfylla skollagens krav (kap 2 § 8a) på resursfördelning efter elevernas behov
-
Alla sökande blir mottagna på lika villkor i samverkanskommunerna, det vill säga alla blir förstahandsmottagna
-
Gymnasieskolorna ska konkurrera på lika villkor oavsett huvudman
-
Med elevperspektivet i fokus, bredda tillgången till utbildningsvägar för den enskilda eleven
-
Skapa bästa möjliga förutsättningar för regional dialog i syfte att samordna planering och dimensionering så att efterfrågan och utbud är i balans
-
Gemensamt, med stöd av regionala programråd, stimulera utveckling av utbildningar som bedöms strategiskt viktiga för länets utveckling
-
Underlätta kontakter med branschernas företrädare via regionala programråd för utbildning i ett länsperspektiv
-
Skapa bästa möjliga förutsättningar för utvärdering av arbetet med gemensam gymnasieregion
-
Öka likvärdigheten i utbildningarna för att uppnå högre kvalitet
-
Öka genomströmningen i gymnasieskolan för att fler ungdomar ska fullfölja utbildningen inom tre år
-
Definiera förädlingsvärden för att kunna använda det i utvärdering
Gemensam prislista och strukturtillägg
Samverkansavtalet innehåller en gemensam prislista för samtliga nationella program samt för introduktionsprogrammet programinriktat val. Samtliga kommuner i Stockholms län samt Håbo kommun har antagit prislistan. Prislistan består av programpeng och strukturtillägg. Utöver ersättning enligt prislistan finns möjlighet att söka ett individuellt tilläggsbelopp som regleras enligt skollagen.
Programpengen räknas årligen upp enligt en fastställd modell som baseras på sju kostnadsslag (med hänvisning till SL kap 16, 53 §). I samband med uppräkningen utifrån kostnadsslagen görs en politisk bedömning och justering med hänsyn till kommunernas ekonomiska läge och gemensamma politiska prioriteringar. En rekommendation om justering av programpriser tas i Storsthlms styrelse varefter alla kommuner i samverkansområdet beslutar om att anta rekommendationen.
Strukturtillägget
Utöver programpengen betalas ett strukturtillägg ut. Syftet med strukturtillägget är att ge extra medel till skolor som har elever med behov av mer stöd. Strukturtillägget beräknas utifrån den sökandes meritpoäng från årskurs 9 och utgör även beräkningsgrund för elever i årskurs 2 och 3. Strukturtilläggets utformning gör att skolor som har många elever med lägre meritvärde än 200 får ett högre strukturtillägg. Skolor med färre elever med meritpoäng under 200 får ett lägre strukturtillägg. Strukturtillägget beräknas per elev men betalas ut till skolorna utan specifikation om vilka elever det avser. Prislistan i sin helhet och mer information går att hitta på Storsthlms webbplats. Lägga in länk här: