Varje år genomförs en webbenkät bland elever i år 3 på gymnasieskolans nationella program inom kommunerna i Stockholms län. Från och med i år presenteras resultaten på ett nytt och mer lättillgängligt sätt, vilket gör det enklare att ta del av gymnasieelevernas synpunkter.
Jämför gymnasieskolor – Vad tycker eleverna i årskurs 3?
Enkäten utgår från läroplanens målområden och mäter elevernas upplevelse av utbildningen. Denna sammanställning kan blivande gymnasieelever ta del av inför sitt val av utbildning och skola. Kvalitetskriterierna är också ett stöd för kommunerna i vägledningen till elever som gör sitt gymnasieval. Enkäten har tre övergripande syften: att följa upp kommunernas mål för verksamheten och utveckla den pedagogiska kvaliteten i varje enskild skola samt att underlätta valet av gymnasieskola för ungdomar i regionen. Enkäten reviderades 2023, vilket gör att flera frågor inte kan jämföras bakåt i tiden. Det gör årets resultat särskilt viktiga som ny utgångspunkt för framtida uppföljning.
Analys av Gymnasieenkäten 2024 – Stockholms län
Gymnasieenkäten 2024 omfattar svar från 17 160 elever i årskurs 3 i Stockholms län, med en svarsfrekvens på 76 procent. Undersökningen inkluderar både kommunala och fristående gymnasieskolor (exklusive introduktionsprogram). Syftet är att följa upp kommunernas mål och utveckla den pedagogiska kvaliteten i skolorna. Undersökningen är könsuppdelad och visar i vissa fall skillnader i upplevelser mellan grupper, men dessa redovisas inte i detalj i den sammanfattade versionen.
Resultaten visar överlag ett högt elevnöjdhetsindex i flera centrala områden:
-
Trygghet och bemötande: 88 procent av eleverna uppger att de känner sig trygga på sin skola – ett mycket starkt resultat som vittnar om en positiv skolmiljö.
-
Relationer och delaktighet: 80 procent uppger att de har goda relationer till sina lärare. Det tyder på fungerande elev–lärarrelationer och en god grund för lärande.
-
Struktur och tydlighet: Här finns förbättringspotential – endast 56 procent upplever att lärarna hjälper dem att förstå hur de kan utveckla sina kunskaper.
-
Betyg och bedömning: 63 procent förstår varför de får ett visst betyg. Det innebär att drygt en tredjedel fortfarande efter tre år i gymnasiet upplever oklarhet i bedömningsgrunderna.
-
Stöd och vägledning: 68 procent uppger att de får den hjälp de behöver i studierna. Det är ett relativt stabilt resultat, men det signalerar också att nästan en tredjedel inte känner sig fullt stödjda.
-
Helhetsomdöme: 77 procent är nöjda med sitt gymnasieprogram, medan 74 procent är nöjda med sin skola. Båda siffrorna ligger kvar på samma nivå som föregående år.
Gymnasieskolan upplevs som trygg
Sammanfattningsvis visar enkäten att gymnasieskolan i länet upplevs som trygg och relationellt stark, men att det finns utvecklingsbehov inom pedagogisk tydlighet och betygsbedömning. Resultatet pekar även på vikten av fortsatt arbete med stödstrukturer och vägledning för att säkerställa att alla elever får likvärdiga förutsättningar att lyckas.