Gymnasial yrkesutbildning inom vuxenutbildningen

Detta kapitel redogör för yrkesutbildningar inom vuxenutbildningen i Stockholms län och deras roll i att komplettera gymnasieutbudet.

Yrkesvuxutbildning i Stockholms län 2025

Stockholms län har, till skillnad från gymnasiet, ingen gemensam vuxenutbildningsregion. Det sker däremot en hel del interkommunala samarbeten, både länsövergripande och inom de samverkansområden som kommunerna organiserar sig i. Vuxenutbildningen har ett viktigt kompetensförsörjningsuppdrag och i länet utbildar sig många inom yrkesutbildningar på vuxenutbildningen (yrkesvux) där eleverna läser de gymnasiala yrkeskurserna i nationella yrkespaket. Eleverna kan också läsa enstaka kurser. Yrkesvux bidrar tillsammans med ungdomsgymnasiets yrkesutbildningar till en stor och viktig del av kompetensförsörjningen. Storsthlm har sedan 2021 tagit fram statistik över elever som läser nationella yrkespaket i länet. Eftersom det inte finns en gemensam vuxenutbildningsregion finns heller ingen gemensam antagningsstatistik. Storsthlm vänder sig därför kontinuerligt till länets kommuner för att få tillgång till data över yrkesvuxstuderande.

Datainsamlingsmetod

Två gånger per år, den första mars och den första oktober, ställer Storsthlm följande fråga till länets kommuner: ”Hur många elever läser ett visst yrkespaket ett visst datum?”

Kommunerna rapporterar in hur många elever de är huvudman för, som läser ett nationellt yrkespaket inom de tolv nationella program. Datan är uppdelat på yrkesutgångar inom respektive program. Utifrån dessa data extrapoleras hur många som färdigutbildas inom varje nationellt yrkesprogram det året. Denna datainsamling har skett två gånger per år sedan den första oktober 2021. Datainsamlingen innehåller även könsfördelning, antal behöriga elever som nekas utbildning och elever som läser på kombinationsutbildningar (sfi och/eller SvA grund samtidigt som en yrkesutbildning).

Datainsamlingen den första mars 2025

Till denna datainsamling har länets samtliga 26 kommuner levererat data. 25 av kommunerna även rapporterat data på yrkesutgångsnivå medans Södertälje lämnat data på programnivå. Att ha data på yrkesutgångsnivå gör att statistiken blir ett betydligt bättre kompetensförsörjningsstöd. För att kunna ge en bild över hur många som utbildas inom respektive yrkesprogram och yrkesutgång på vuxenutbildningen har data extrapolerats för att ta hänsyn till utbildningarnas olika längd. Detta ger sedan en uppskattning av antal utbildade som produceras på yrkesvux i länet under 2025.

Resultat

Insamlingen från den första mars 2025 är den åttonde i ordningen, vilket gör att man kan se vissa trender över tid. Sammantaget kan man säga att även om resultatet presenteras på individnivå ska dessa siffror endast ses som ungefärliga och att de ger en uppskattning av hur många som genomgår en utbildning varje år. 

Interaktivt diagram: Hur eleverna fördelar sig mellan yrkesprogrammen

Instruktion: Klicka på cirkeldiagrammet och välj hela länet eller ett samverkansområde.

Sammanlagt väntas ungefär 7 500 elever utbildas under 2025. Det är en ökning jämfört med 2024, men färre än det höga elevantalet under pandemiåren. Yrkesvux domineras stort av vård och omsorg samt barn och fritid som tillsammans står för nästan två tredjedelar av antalet elever. Fördelningen mellan de olika programmen har inte förändrats nämnvärt med undantag av Barn och fritid som stadigt sjunkit sedan undersökningarna började och El och energi som ökat det senaste året.

 Interaktiv tabell: Antal elever som förväntas utbildas under 2025 och programmets andel av totalen

Precis som på ungdomsgymnasiet är yrkesprogrammen på vux antingen kvinno- eller mansdominerade. Tabellen bredvid visar andelen kvinnor på respektive yrkesprogram. De program som utelämnats har för få elever för att det ska vara meningsfullt att jämföra könsstatistik. Under 2025 är cirka 68 procent av alla elever som läser ett nationellt yrkespaket i Stockholms län kvinnor. Statistiken visar att könsfördelningen har legat relativt stilla de senaste åren.

Interaktivt diagram: Andel kvinnor på respektive program

 

 

 

 

 

 

När man söker en yrkesutbildning på vux söker man en yrkesutgång. I Stockholms län erbjöds sammanlagt cirka 85 yrkesutgångar. Alla utgångar finns inte i alla kommuner/inom alla samverkansområden. Yrkesutgångar kompliceras av att en del utbildningar innehåller en basdel och en påbyggnadsdel, till exempel barnskötare eller olika administrationsutbildningar, där en del elever bara läser basdelen och andra även påbyggnadsdelen. Alla yrkesutgångar får inte tillräckligt många sökande för att starta. Under undersökningen i mars 2025 utbildades elever på ca 65. Det finns också ett stort antal yrkesutgångar med väldigt få elever, cirka 20 utgångar hade färre än 10 elever i utbildning den 1/3. Den populäraste yrkesutgången är inte oväntat undersköterska med nästan 3 000 deltagare. Tabellen nedan visar yrkesutgångar med över 100 deltagare. Kommunerna har som sagt rapporterat in på individnivå men det exakta deltagarantalet ska ändå ses som en ungefärlig fingervisning om hur många som studerar på varje yrkesutgång.

Interaktiv tabell: De tio populäraste yrkesutgångarna

Felkällor

Den finns två viktiga orsaker till att insamlad data kan vara osäker. Vid mättillfället har en del elever nyligen börjat sin utbildning medan andra har gått länge och nästan är färdiga. Oavsett hur långt de kommit, kommer en del av dem att avbryta utbildningen. Å andra sidan färdigställer en del elever sin yrkesutbildning genom att läsa enstaka kurser och dessa elever rapporteras inte in här. Sammantaget är de siffror som redovisas lite osäkra och kanske lite höga men de ger ändå en ungefärlig bild av läget.

Visa cookie-information