Efter gymnasietiden

Denna sida redogör för hur många elever som fullföljer sin gymnasieutbildning och tar examen inom tre år. Den beskriver även hur det går för elever efter avslutad gymnasieutbildning, inklusive etablering på arbetsmarknaden eller vidare studier.

Ett av målen i samverkansavtalet är att öka genomströmningen och att fler elever ska fullfölja sin gymnasieutbildning på tre år med gymnasieexamen. Under perioden från 2023 till 2024 ökande andelen elever som tog examen från 72,7 procent till 73 procent. Samtidigt ökade andelen elever som tog examen från yrkesförberedande program något, från 71 procent till 71,4 procent. Den nationella utvecklingen visar på en något uppåtgående trend när det gäller examen inom tre år från högskoleförberedande program, från 81,2 procent till 81,3 procent.  

Rikssiffror visar att sedan examensår 2015 (antagna 2012) har andelen elever som tar examen inom tre år på nationella program ökat från 73,7 procent till 79,4 procent för dem med examensår 2024 (antagna 2021).  

Stockholms län har något högre andel 73 procent som tar examen inom tre år jämfört med rikssnittet 70,7 procent. 

Tabeller: Resultaten för de elever som antogs till gymnasieskolan i Stockholms län 2021 med examensår 2024 

År 2021 antogs totalt 2 472 elever till introduktionsprogrammen i Stockholms län. Dessa program omfattar programinriktat val, individuellt alternativ, språkintroduktion och yrkesintroduktion. Av dessa elever hade 8,4 procent tagit examen inom tre år. 

Statistiken visar på den utmaning som introduktionsprogrammen ofta innebär, men också på vikten av att stödja övergången till nationella program och säkra vägar vidare för eleverna. 

Etableringsstatus ett år efter gymnasieexamen  

Ungdomars etableringsstatus efter gymnasiet skiljer sig åt markant beroende på vilket gymnasieprogram de har gått. De största skillnaderna i etableringsstatus är mellan elever som har gått högskoleförberedande program och yrkesprogram.  

Längre ner följer statistik över de ungdomar som slutförde med gymnasieexamen från ett nationellt program 2021. Rikssiffror visar att 54,7 procent av de ungdomar som slutförde med en gymnasieexamen från ett yrkesprogram år 2021 uppnådde en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter avslutade studier. Högst andel etablerade ett år efter gymnasieexamen var inom programmen fordon- och transport, bygg- och anläggning samt VVS och fastighet, mellan 67,4 och 72,9 procent. 5 procent av de elever som slutförde med en gymnasieexamen från ett yrkesprogram hade gått vidare till högskolestudier ett år efter examen. Motsvarande rikssiffror för högskoleförberedande program är att 22,3 procent av eleverna som slutförde med en gymnasieexamen 2021 uppnått en etablerad ställning ett år efter avslutade studier. Högst andel etablerade inom högskoleförberedande programmen var bland de elever som gått ekonomiprogrammet, med 22,3 procent. 43,9 procent av de elever som slutförde med en gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program hade gått vidare till högskolestudier ett år efter examen. 

Bland de ungdomar som uppnått en etablerad ställning ett år efter slutförd gymnasieexamen från ett yrkesprogram utgjorde män 60,0 procent en större andel än kvinnor 46,6 procent. Motsvarande siffror för ungdomar med en gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program visar på en nästan helt jämn könsfördelning. Kvinnor utgjorde en större andel 9,2 procent än män 2,2 procent av de som påbörjat högskolestudier ett år efter avslutade gymnasiestudier inom ett yrkesprogram. Motsvarande siffror för ungdomar med en gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program visar på en nästan helt jämn könsfördelning. 

Det är en högre andel ungdomar som tagit examen från ett yrkesförberedande program 27,3 procent som befann sig i osäker eller svag ställning ett år efter avslutade studier jämfört med ungdomar som tagit examen från ett högskoleförberedande program 20,3 procent. 

Interaktivt diagram: Andel (procent) ungdomar per program med olika etableringsstatus ett år efter gymnasieutbildning

   

Visa cookie-information