Anpassad gymnasieskola riktar sig till ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning eller med vissa andra funktionsvariationer som har påverkan på kognitiv förmåga. Den ger elever möjligheten att utvecklas utifrån sina egna kunskapsmässiga och sociala förutsättningar i en trygg skolmiljö. Anpassad gymnasieskola syftar till att stärka elevens självständighet, skapa goda förutsättningar för ett aktivt deltagande i både samhälls- och arbetsliv samt att ge möjlighet till vidare studier, exempelvis anpassad utbildning inom Komvux.
Den anpassade gymnasieskolan består av nio nationella program samt ett individuellt program. Samtliga program är fyraåriga och yrkesinriktade. Det individuella programmet är för de elever som behöver läsa ämnesområden i stället för ämnen. Hemkommunen bedömer om eleven tillhör målgruppen för anpassad gymnasieskola och därmed kan bli antagen till den anpassade gymnasieskolans program. Hemkommunen behöver inte erbjuda anpassad gymnasieutbildning om det med hänsyn till elevens bästa finns synnerliga skäl att inte göra det.
Eleverna kan även söka gymnasieskolans introduktionsprogram individuellt alternativ, yrkesintroduktion eller språkintroduktion.
Hösten 2024 antogs 404 elever inom anpassad gymnasieskola. Elever antogs inom alla nationella program samt inom det individuella programmet. Alla program och inriktningar hade fler platser än antagna.
Antalet elever är 30 fler än året innan och ungefär 100 fler än år 2019. Ökningen har skett stegvis för varje år.
Individuella programmet antog 188 av eleverna, det vill säga 47 procent, inom anpassad gymnasieskola. Övriga elever antogs fördelade över de nio nationella programmen.
I sju av de tio programmen finns både kommunala och fristående huvudmän. Kommunala huvudmän, som antar 65 procent av eleverna, finns för samtliga program. Programmen startade i 43 olika skolor.
Omfattas inte av samverkansavtalet
Storsthlms samverkansavtal för gymnasieskolan omfattar inte den anpassade gymnasieskolans utbildningar. En sökande till ett nationellt program inom anpassad gymnasieskola blir förstahandsmottagen i annan kommun om det sökta programmet saknas i hemkommunen. Om programmet erbjuds av hemkommunen, i egen regi eller genom avtal med annan kommun, blir den sökande mottagen i mån av plats.
För sökande till det individuella programmet måste hemkommunen göra en bedömning att personen inte klarar ett nationellt program. Sökandens hemkommun står för kostnaden för utbildningen.
Tabell: Antagna till anpassad gymnasieskola