Stimulansmedel för att stärka hälsa, vård och omsorg i kommunerna

23 februari 2022

Nu kan kommunerna i Stockholms län ta del av statliga stimulansmedel för omställningsarbetet för en god och nära vård samt lokala insatser för psykisk hälsa och suicidprevention. 

Staten fortsätter att satsa på hälsa, vård och omsorg under 2022 och har ingått i flera överenskommelser med Sveriges kommuner och regioner (SKR). Bland annat ska den nära vården och omsorgen samt insatser för att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa och suicid vidareutvecklas. För Stockholms län innebär det ett tillskott på cirka 146 miljoner kronor för god nära vård och cirka 110 miljoner kronor för psykisk hälsa och suicidprevention. 

Storsthlms roll är att samordna de stimulansmedel som går till Stockholms län och stödja kommunerna i arbetet med de statliga stimulansmedlen.  

Stöd i omställningen till en god nära vård   

Stimulansmedlen ska stödja kommunerna i det fortsatta arbetet med att ställa om hälso- och sjukvården samt omsorgen. Målet med omställningen är att ge patienten en god, nära och samordnad vård och omsorg, där den primära vården och omsorgen är navet som samspelar med annan hälso- och sjukvård och socialtjänst.  

Stimulansmedlen har gjort att kommunerna fått möjlighet att kompetensutveckla sina medarbetare, och under 2021 genomfördes det bland annat insatser för att få fler sjuksköterskor att vidareutbilda sig. Det fortsätter även under 2022, men då satsas det också på att förstärka övriga medarbetares kompetens.

Fortsatt stöd till arbete med psykisk hälsa och suicidprevention, samt länsgemensamma satsningar  

SKR och staten har också ingått i en tilläggsöverenskommelse som kompletterar grundöverenskommelsen för 2021–2022 som gäller psykisk hälsa och suicidprevention. Överenskommelsen är en fortsättning av det långsiktiga arbetet  att främja psykisk hälsa,  förebygga psykisk ohälsa och suicid. Det görs genom bland annat utvecklingen av lokala och regionala handlingsplaner, implementering av kunskapsbaserade insatser, och insatser för ökat brukarmedverkan i vård och stöd 

Stimulansmedel tilldelas Stockholms län för gemensamma insatser mellan region och kommunerna i länet. Under 2022 pågår bland annat tre länsgemensamma satsningar; Uppdrag psykisk hälsa Stockholms län, Insatser för suicidprevention med Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention (NASP) och gemensamma insatser för ungdomsmottagningarna.

Information skickas ut till kommunerna  

Storsthlm har skickat ut information till kommunerna om hur de tar del av de statliga stimulansmedlen. 

Visa cookie-information