Stockholmsregionen mest innovativa regionen i Europa

19 oktober 2021

Anna König Jerlmyr, finansborgarråd, Stockholms stad och Anne Andersson, vd, Stockholmsregionens Europakontor

Stockholmsregionen har tagit förstaplatsen som Europas mest innovativa region i en mätning där EU-kommissionen vartannat år jämför 240 regioner i Europa. Vi har pratat med Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad och Anne Andersson, vd för Stockholmsregionens Europakontor i Bryssel, om framgångsfaktorerna bakom förstaplaceringen. 

Hur kommer det sig att just Stockholmsregionen är Europas mest innovativa region?

Anna König Jerlmyr:
I Stockholm har vi en lång tradition av innovationskraft, vilket inte minst utdelningen av Nobelpriset är ett bevis på. Vi tar också fasta på vikten av jämlikhet, hållbarhet och flexibilitet. Det är en progressiv attityd som tilltalar såväl enskilda individer som företag som vill starta upp, etablera sig och växa globalt med Stockholm som bas. Vi har ett mycket bra utbildningssystem, är positivt inställda till innovationer och ny teknik. Hela 18 procent av stockholmarna arbetar inom tech-sektorn, det som sticker ut är inte minst antalet anställda IKT-specialister. Vi tänker globalt från dag ett, vilket uppmuntrar entreprenörer och investerare att ha ett globalt perspektiv tidigt.

 

På vilket sätt bidrar länets kommuner till innovationskraften?

Anne Andersson:
Att hamna i topp i den sammanlagda mätningen av en rad olika utfall vittnar om en generellt god och hög förmåga. Det är summan av många olika insatser, allt ifrån utfall inom forskningen som antal vetenskapliga publikationer och nya doktorsexamina, antal invånare med gymnasieutbildning, bredbandstäckning och digitaliseringskunskaper hos befolkningen. Den kommunala kärnverksamhetens förmåga att skapa goda utbildningsförutsättningar, säkra utbudet av bostäder - för enskilda hushåll, familjer och inte minst studenter – och annan grundläggande kommunal infrastruktur är helt avgörande för att grogrunden för en innovativ region ska finnas och fortsätta utvecklas. Att ha infrastruktur som stödjer mobilitet, transporter och digitalisering, ja, här har kommunerna en jätteviktig roll.

 

Vilka är våra styrkor jämfört med andra regioner i EU?

Anna König Jerlmyr:
Stockholm är en kunskapsintensiv region med högt offentligt-privat forskningssamarbete och kunskapsproduktion inom näringslivet. Vi har också en utbildningsnivå som är hela 1,74 gånger högre än genomsnittet i EU. Kunskapsproduktionen inom näringslivet är 1,88 gånger högre än motsvarande genomsnitt. Näst efter Silicon Valley är det Stockholm som har flest innovativa miljardföretag per capita. Det säger en hel del om den internationella attraktionskraft som Stockholm har.

 

Hur kan vi fortsätta vara i toppen av Europa?

Anne Andersson:
Utöver fortsatta satsningar på forskning och innovation, så är det viktigt att fortsätta vara bra på det vi gör i de kommunala kärnuppdragen. En hållbar utveckling av samhället och att medverka till styrning och stimulans som stödjer detta kommer vara fortsatt avgörande för att hålla sig i Europas framkant. Det händer väldigt mycket nu i många delar av Europa, och utvecklingsresan går fort på många håll. Att lära av andra kan vara något vi behöver bli ännu bättre på, för vi är naturligtvis inte ensamma om att vara en framgångsrik region i alla olika delar av det som den här mätningen av innovationskraft täcker in. Inte för att toppa en mätning, utan för att det har betydelse för människors vardag och för en god och hållbar utveckling framåt.

 

Fakta om Stockholmsregionens Europakontor i Bryssel

Stockholmsregionens Europaförening har bildats av Stockholms stad, Region Stockholm och kommunerna genom Storsthlm. Genom föreningen samarbetar man i strategiskt viktiga frågor där man har gemensamma politiska intressen; forskning och innovation, energi-, klimat- och miljöfrågor, digitalisering och regionalpolitik.

Det gemensamma Brysselkontoret har till uppdrag att bevaka dessa frågor på EU-nivå, arbeta med proaktivt påverkansarbete, profilera Stockholmsregionen i Bryssel och kommunicera och interagera med hemmaorganisationerna i Stockholm.

Läs mer om Stockholmsregionens Europakontor

Kategorier: Storsthlm
Visa cookie-information