Full fart för nya förbundsdirektören

11 oktober 2021

Några veckor in på nya jobbet har Johan von Sydow hunnit träffa både kommundirektörer, kommunstyrelseordförande, styrelsens arbetsutskott, medarbetare och många andra. Han är i full gång med att lära känna verksamheten och tillsammans med medlemmar och medarbetare mejsla ut hur organisationen ska utvecklas.

Vad har du fått för uppfattning om Storsthlm så här långt?

– Jag hade redan tidigare en mycket positiv bild av Storsthlm som en kompetent aktör och självklar arena för möten mellan länets kommuner och andra samhällsaktörer. Jag har imponerats av hur skickliga organisationens medarbetare är på att arbeta digitalt. Det handlar både om att behärska digitala verktyg och att verkligen utnyttja potentialen i dessa. Utifrån vår roll som samverkansarena för dialog och möten är det såklart väldigt viktigt. En annan aspekt är den sakkunskap och det engagemang som finns i organisationen. Det finns både ett driv och en vilja att komma framåt, något som ger mig en bra känsla när jag kommer till jobbet.

Hur ser ditt uppdrag ut?

– I grunden handlar det om att leda organisationen så att målen för verksamheten nås. Att skapa medlemsnytta tillsammans med kansliets medarbetare. Det handlar i stor utsträckning om att föra vidare och utveckla den samverkan som finns mellan våra medlemmar och relevanta aktörer i länet. Kort sagt att koppla ihop rätt frågor, aktörer och verksamheter så att vi får till en bra helhet tillsammans.

Du var tidigare länsöverdirektör på länsstyrelsen i Stockholm, vilka erfarenheter har du med dig därifrån?

– Att det är i kommunerna “det händer”, i den meningen att det finns både ett stort ansvar och en enorm kapacitet hos länets kommuner. Jag har också sett att det finns stora behov av att stärka samverkan mellan olika aktörer i det svenska samhället. Inte minst behöver samverkan mellan staten och kommunerna i länet vara stark för att vi ska kunna lösa svåra frågor som vi står inför. Vårt sätt att arbeta tillsammans inom ramen för pandemin, med en tät samverkan mellan kommunerna, regionen, regeringen och de statliga myndigheterna behöver vi ta med oss till fler områden.

Om fem år, vad hoppas du har hänt då?

– Vi står inför ett spännande arbete att mejsla ut den strategiska inriktningen för Storsthlm de kommande åren, något som vi kommer att göra tillsammans med våra medlemmar och medarbetare. Jag hoppas att Storsthlm om fem år är en självklar och kreativ mötesplats för våra medlemmar där vi samarbetar om sådant som görs bättre tillsammans. Att vi, genom att fokusera på samverkan inom vissa prioriterade områden, uppfattas som en effektiv organisation som skapar stor nytta för våra medlemmar.

Johans ledstjärnor:

  • Känna till och förstå kommunernas förutsättningar, behov och önskemål.
  • Arbeta med helheten. Att lyfta blicken och se vad vi har gemensamt.
  • Att se var vi kan nå samsyn. Och om det behövs verka för att ena.
  • Att företräda våra medlemmar. Där det behövs och där kommunerna önskar.
Kategorier: Storsthlm
Johan von Sydow förbundsdirektör för Storsthlm
Johan von Sydow

Förbundsdirektör

Visa cookie-information