”Många frågor som kvarstår”

19 september 2021

På Storsthlms strategiska nätverk för Arbetsmarknad och tillväxt den 15 september stod pandemins påverkan på arbetsmarknaden och reformeringen av Arbetsförmedlingen i fokus. Roger Mörtvik, statssekreterare åt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, var digitalt på plats för att berätta om och svara på frågor gällande regeringens arbetsmarknadspolitik.

Det senaste året har enligt Roger Mörtvik inneburit stora påfrestningar såväl på arbetsmarknaden som politiken och det har krävts mycket arbete för att motverka de negativa effekterna av pandemin. Han säger att effekten syntes chockerande snabbt på arbetsmarknaden och han talar om ”de högsta varselsiffrorna vi har sett i modern tid”. Nu går det att ana en trend om att landets ekonomi är på väg uppåt. Särskilt inom vissa branscher minskar arbetslösheten väldigt snabbt och många kommer tillbaka i arbete, men samtidigt är det alltför många som riskerar att fastna i långtidsarbetslöshet, påtalar han.

Införandet av KROM

Gällande långtidsarbetslösheten finns det en stor oro bland kommunerna att den kommer att förvärras när reformeringen av Arbetsförmedlingen (KROM, kort för Kundval rusta och matcha) blir verklighet i länet om ett par veckor. Detta har också väckt många frågor kring ansvarsfördelning, budgetplanering och vilka arbetslösa som kommer att ges tillgång.

KROM infördes i början av förra året som en försöksverksamhet i 32 kommuner. Mot slutet av samma år arbetade 37 fristående aktörer med att hjälpa särskilt långtidsarbetslösa. KROM skiljer sig från sin föregångare STOM på så sätt att fokus läggs på att rusta och kompetensutveckla den arbetssökande, inte bara matcha mot arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen kan med hjälp av ett statistiskt bedömningsstöd avgöra om en arbetssökande ska få hjälp via KROM eller inte, men flera av kommunerna undrar nu hur matchningen kommer att fungera och vad som händer med de som inte upptas av systemet. Kommer försörjningsstödet för de arbetssökande att öka?

Otydlighet kring ansvarsfördelning

En kanske än viktigare fråga är vem som kommer att sköta sammanhållningen av KROM och vilka som har ansvar för allt från att upprätthålla lokala överenskommelser till att godkänna KROM-leverantörer. Redan i dag tar kommunerna ett stort ansvar för arbetsmarknadspolitiken, trots att den formellt är ett statligt ansvar. Inrapporterad statistik visar att från 248 av landets 290 kommuner fick närmare 100 000 personer under 2020 stöd från kommunernas arbetsmarknadsenheter och nettokostnad för kommunernas arbetsmarknadsinsatser uppgick till 4,9 miljarder kronor.

Att det är ett högaktuellt ämne är tydligt då tiden knappast räcker till att bemöta alla frågor, de flesta kring reformeringen, från kommunrepresentanterna.

Enligt Roger Mörtvik kommer reformeringen inte att påverka ansvarsfördelningen mellan stat och kommun. Däremot har kommunerna i dag en central betydelse för vissa arbetssökande som står långt från arbetsmarknaden och redan har upparbetade kontakter med kommunen. I dessa fall kan samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommun vara det mest effektiva sättet att komma närmare ett arbete. Med det sagt kommer Arbetsförmedlingen även fortsättningsvis ha ansvaret för en sammanhållen planering och handlingsplan för arbetssökande. Detta är oberoende av om hon eller han får hjälp av insatser från olika fristående aktörer, exempelvis leverantörer, kommuner, arbetsgivare och idéburna aktörer, eller i Arbetsförmedlingens egen regi.

– Arbetsmarknadspolitiken är dock, och kommer fortsatt vara, nationellt sammanhållen med statlig finansiering, säger Roger Mörtvik.

Många frågetecken kvarstår

David Norman, processledare för Arbetsmarknad och tillväxt, säger att det finns en oro hos kommunerna inför reformeringen, framförallt kring kostnader och arbetsinsatser som riskerar att landa på kommunerna.

– Det är många frågor som kvarstår efter dagens dialog. Ansvarsfördelningen är fortfarande otydlig och hur kommunerna kommer att påverkas av detta är oklart, säger han.

Storsthlm fortsätter att bevaka frågan genom att bland annat ha kontinuerliga avstämningar med Arbetsförmedlingens regionledning för Stockholm-Gotland. Inför varje möte stämmer vi av med kommunerna hur samarbetet fungerar, vilket vi sammanställer och skickar till regionledningen för bemötande.

I nästa nätverksmöte får Storsthlm besök av Arbetsförmedlingen som svarar på frågor specifikt kopplat till KROM.

Personalbild David Norman
David Norman

Processledare

Personalbild Patrik Marinilli
Patrik Marinilli

Processledare

Visa cookie-information