"Omställningen till en hållbar socialtjänst måste genomföras"

12 oktober 2021

Mamma/förälder håller i sitt barn som har greppat tag i tröjan

Storsthlms strategiska nätverk för socialtjänst djupdyker i förslaget om ny socialtjänstlag, något som berör de alla. Vad säger remisserna och hur kommer en ny lag påverka kommunerna i Stockholms län? En sak är alla deltagare eniga om - omställningen måste genomföras.

Vid Storsthlms senaste strategiska nätverk för socialtjänsten var fokus en djupdykning i utredningen om ny socialtjänstlag men framför allt i de remissvar som kommit in. Totalt har Storsthlm gått igenom 160 remissvar, 32 av dem kommer från kommuner varav tre från Stockholms län. Syftet var att ge en bild av möjliga konsekvenser av utredningens förslag genom att lyfta exempel från remissvaren på både möjliga förbättringar och svårigheter i socialtjänstens arbete, om förslagen blir verklighet. Representanter från två av remissinstanserna, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Föreningen Sveriges socialchefer (FSS), deltog även i en paneldiskussion.

I utredningen föreslås tre nya övergripande mål; socialtjänstlagen ska ha ett tydligare jämställdhetsperspektiv, ett förebyggande perspektiv och en ökad inriktning på tillgänglighet. Dessa perspektiv, menar utredningen, ska genomsyra hela socialtjänstens verksamhetsområde och tillämpas av både beslutsfattare och verksamma inom alla socialtjänstens områden.

– I remissvaren kan vi se att det förslag som fått flest reaktioner handlar om att socialtjänsten ska få ökad möjlighet att erbjuda insatser utan behovsprövning. Många remissinstanser är försiktigt positiva till förslaget men flera uttrycker också oro för att det kan leda till bland annat bristande rättssäkerhet och att verksamhet för de mest utsatta trängs undan om ytterligare resurser inte skjuts till, säger Maja Hagström, projektledare Storsthlm.

Flera av remissinstanserna har reagerat på att förslaget inte ska vara kostnadsdrivande. Många menar att det är svårt att uppnå en ökad kvalitet i socialtjänsten utan att mer resurser tillsätts. SKR och FSS är två av remissinstanserna som pekat just på det.

– En omställning till en mer hållbar socialtjänst är möjlig och vi är nöjda med intentionen, men vi framhåller att kommunerna inte klarar ett utökat uppdrag utan ökade resurser, säger Veronica Wolgast, företrädare för FSS.

FSS och SKR är överens om att omställningen till en hållbar socialtjänst behöver genomföras.

– Vi vill alla få till den här förflyttningen, vi ser att det behöver göras, säger Åsa Furén Thulin, SKR, och fortsätter. Det kommer bli ett tungt arbete innan vi ser effekter av det tidiga förebyggande arbetet. Vi får påbörja den här resan utifrån de förutsättningar vi har.

På frågan om socialtjänsten kan förbereda sig i någon mån redan nu pekar Åsa Furén Thulin på jämställdhetsintegreringen av socialtjänstlagen. Där ligger vi i många avseenden efter idag, menar hon.

Stort behov av att samverka över kommungränserna

När det kommer till vilka konsekvenser förslaget till en ny socialtjänstlag kan få för kommunerna i länet var socialdirektörerna eniga. Behovet av att samverka mellan över kommungränserna är stort och även något som kommer att krävas om förslagen blir verklighet. Till exempel kommer det innebära höga kostnader och bli sårbart om varje enskild kommun ska bygga ut sina förebyggande insatser.

Storsthlm kommer att fortsätta leda dialogen om hur kommunerna kan samarbeta över kommungränserna.

Personalbild Tina Trygg
Tina Trygg

Processledare

Visa cookie-information