Högt tryck för den kommunala Energi-och klimatrådgivningen

28 september 2022

Energirådgivarna 2022

I slutet av augusti träffades energirådgivarna på nätverksträff.

De stigande elpriserna gör att många hushåll i Stockholms kommuner är oroliga inför den kommande vintern. Det har gjort att de kommunala energi- och klimatrådgivarna blivit nedringda av främst villaägare som har frågor om energibesparing.

Rådgivningen, som är opartisk och kostnadsfri, för privatpersoner, företag och organisationer finansieras av Energimyndigheten och utförs av kommunerna.

– Det finns lokala rådgivare i alla länets kommuner, liksom i resten av Sverige, säger den regionala utvecklingsledaren för rådgivningen i Stockholms län, Emelie Emanuelsson som arbetar på Energikontoret Storsthlm.

Alla 26 kommuner i Stockholms län har förutom sina egna lokala rådgivare ett samarbete för att finansiera tre och en halv heltidstjänster som arbetar regionalt med telefonrådgivning, webbplats och specifika projekt som kan utföras i kommunerna.

Just nu är det högt tryck på telefonrådgivningen. Under augusti i år har över 500 personer hört av sig till den gemensamma telefonrådgivningen vilket kan jämföras med augusti förra året då cirka 70 samtal kom in. Dessutom hör många av sig direkt till kommunerna för att få hjälp. För att avlasta telefonrådgivningen genomförs nu digitala rådgivningsträffar, varje vecka, för att kunna hjälpa många samtidigt. Dessa hittas på den gemensamma webbplatsen energiradgivningen.se.

I slutet av augusti träffades energirådgivarna på nätverksträff i Storsthlms lokaler för att planera verksamheten för nästa år, samt utbyta erfarenheter och kunskap med varandra.

Tips från energirådgivarna

Klicka på länkarna nedan för att lyssna på några av våra kommunala energi-och klimatrådgivare som bland annat berättar hur man kan minska sina elkostnader:

Kategorier: Infrastruktur
Personalbild Emelie Emanuelsson
Emelie Emanuelsson

Regional utvecklingsledare för Energi-och klimatrådgivningen

Visa cookie-information