2019-11-22 | Nyhet

Många besökare under Gymnasiemässans första dag

Uppdragsbild

Gabriella Sundberg, elev på Mälardalens Tekniska Gymnasium

Under torsdagen startade Gymnasiemässan, som varje år arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö i samarbete med Gymnasieantagningen Storsthlm. Mässan är igång till och med lördag och är kostnadsfri för alla besökare. På mässan finns totalt 169 utställare i form av gymnasieskolor, studie- och yrkesvägledare och branschorganisationer för att informera och guida eleverna i sina val.

Förutom de cirka 28 000 niondeklassarna i Stockholms län, Gnesta och Håbo, väntas även många åttondeklassare besöka mässan, som är Sveriges största gymnasiemässa. På lördagen kommer elever tillbaka till mässan, ofta tillsammans med sina föräldrar.

Blandade frågor i montrarna

I den stora mässhallen var det fullt av kreativitet och inspiration i montrarna. Gabriella Sundberg som går sitt andra år på Mälardalens Tekniska Gymnasium, var en av de som stod och pratade med besökarna och informerade om skolan. I montern visade hon upp en robot som eleverna på skolan programmerar för att användas i produktionen hos Scania, Astra Zeneca och Telge. Förutom funderingar om program och inriktningar handlade frågorna om praktiska saker om skolan.

– Besökarna vill veta hur skolan är, vilka ämnen vi läser, vilka tider som gäller och en hel del om antagningspoäng, sa Gabriella om de ungefär 170 besökarna som hittat till montern under torsdagsförmiddagen.

Andra mässbesökare sa att de tyckte att det stora skolutbudet hade blivit tydligare på plats på mässan och att det var bra att det fanns samlad information om skolornas öppna hus.

I en annan monter stod studie- och yrkesvägledarna och erbjöd samtal och rådgivning till elever och föräldrar. Camilla, en av studie- och yrkesvägledarna på plats i montern hade under dagen fått blandade frågor från både nior och åttor.

– Frågorna har varit allt mellan ”hur vet jag vad jag ska göra med mitt liv?” och väldigt specifika frågor om skolorna. De undrar vad som krävs för att komma in på olika program och vad skillnaden är på de olika skolorna. Det har också varit många frågor om polisutbildningar och om olika idrottsskolor i år, sa Camilla.

Gymnasieantagningen Storsthlms verksamhetschef Charlott Rydén ser väldigt positivt på upplägget av årets mässa.

– Det är glädjande att konstatera att det inte bara är eleverna i nian som kommer till Gymnasiemässan. Många elever i årskurs 8 besöker oss också. Att påbörja processen inför gymnasievalet i god tid är gynnsamt. Utställande gymnasier med yrkesprogram bjuder in till både quiz, prova-påaktiviteter för att väcka intresse och få upp ögonen för yrkesutbildningar. Teknikföretagen bjuder särskilt in tjejer till en pratstund om teknikutbildningarna, sa Charlott. 

Inspirerande talare på scen 

Förutom skolor och andra utställare lockar scenen med många inspirerande föreläsningar. Två eftertraktade personer på scen var Caxton Njuki och Mohammed Mouaid som berättade om sina erfarenheter under uppväxten och hur de har nått framgång genom att jaga sina drömmar.

– Det handlar om att våga och att fortsätta tro på sin egen förmåga. Om man tror på sig själv kan man komma hur långt som helst, sa Caxton under föreläsningen Jag lever min dröm.

Caxton och Mohammed kommer att vara på plats även under fredagen och lördagen. På scen kommer också Skolverket att närvara, då de kommer att prata om vilka råd föräldrar kan ge sina barn och hur gymnasieskolan fungerar idag.

Efter mässan är det dags för gymnasieskolornas öppna hus, för att ge eleverna en ännu tydligare bild inför valet i februari. För att underlätta för eleverna i valet har Gymnasieantagningen Storsthlm samlat statistik, information om skolor och utbildningar och mycket annat på Gymnasieantagningen Storsthlms webbplatslänk till annan webbplats.

Här kan du läsa mer om det nya antagningssystemet Indra.länk till annan webbplats

Robot som eleverna på Mälardalens Tekniska Gymnasium programmerar