2016-10-14 | Pressmeddelande

Gymnasiemässan ger niondeklassarna möjligheten att välja rätt

År 2017 väntas cirka 22 000 niondeklassare i Stockholms län, Gnesta och Håbo göra sina val till gymnasiet. Den 23-22 oktober är det dags för den årliga Gymnasiemässan, där eleverna får den unika möjligheten att möta skolorna i regionen och ta del av programutbuden. 160 utställare finns på plats för att informera om sina program.

Den 15 februari 2017 är sista dagen för regionens niondeklassare att göra sina gymnasieval. Gymnasiemässan ger eleverna möjligheten att orientera sig i utbudet av skolor och program. Efter besöket på Stockholmsmässan i Älvsjö ska eleverna ha fått en bredare uppfattning om urvalet för att därefter kunna besöka Öppet hus hos de gymnasieskolor som de är intresserade av.

– Gymnasiemässan ger eleverna en överblick över alla utbildningar och skolor. Den ger dem en möjlighet att träffa lärare och elever som kan svara på deras frågor. Besöket ska bidra till att öka elevernas medvetenhet, ge dem nya perspektiv och mer kunskap inför valet, säger Charlott Rydén, chef på Gymnasieantagningen, länets gemensamma antagningskansli, som finns på plats för att svara på frågor om ansöknings- och antagningsprocessen.

I och med ökande elevkullar är söktrycket till somliga gymnasieskolor högt, därför uppmuntras eleverna att söka till ett flertal alternativ för att garanteras en plats. I år medverkar 160 utställare för att ge information om sina erbjudanden, vilket innebär att eleverna kan hitta skolor och program de inte visste fanns.

– För många ungdomar är detta ett viktigt första steg. Mässan är en stor och levande katalog av möjligheter, och vi är stolta och glada att vara en del i denna process, säger Patrik Löwstedt, projektchef på Gymnasiemässan.

Under dagarna erbjuds eleverna även möjligheten att ta del av ett flertal inspirationsföreläsningar och framträdanden.

Inför årets mässa har vi tagit fram ett extramaterial med fakta om gymnasieregionen Stockholms län, vilket kan vara bra att titta på inför mötet med elever, skolrepresentanter och Kommunförbundet Stockholms Län. Är du journalist och intresserad av att bevaka Gymnasiemässan? Vänligen kontakta någon av följande:

Charlott Rydén, verksamhetschef, Gymnasieantagningen KSL, 08-615 94 51, charlott.ryden@ksl.se

Susanna Thulé, kommunikatör, KSL, 08-615 94 27,susanna.thule@ksl.se

Catarina Oscarsson, pressansvarig, Stockholmsmässan, 08-749 66 43,catarina.oscarsson@stockolmsmassan.se

För mer information, besök www.gymnasiemassan.nulänk till annan webbplats.

Gymnasiemässan arrangeras gemensamt av Stockholmsmässan och Gymnasieantagningen Stockholms län, en del av Kommunförbundet Stockholms Län, på uppdrag av kommunerna i länet samt Gnesta och Håbo. Gymnasiemässan arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö den 20-22 oktober, mellan klockan 09:00-17:00 på torsdag samt 09:00-16:00 fredag-lördag. Fri entré gäller för alla.