2020-03-26

Uppdragsekonom/controller med intresse för samhällsutveckling

Är du intresserad av samhällsutveckling och vill arbeta i en dynamisk miljö med ledningarna i Stockholms läns kommuner? Vill du göra ekonomiska analyser av lagförslag, mellankommunala samarbeten och andra faktorer som har effekt på kommunernas ekonomi? Trivs du lika bra med att djupdyka i excelberäkningar och jobba direkt i uppdrag tillsammans med andra processledare, som att diskutera strategiska frågor med ekonomichefer? Har du förmåga att bygga relationer och vinna förtroende för din kompetens? Då kan det här vara en roll för dig!

Vi erbjuder dig, som är intresserad av samhällsutveckling, en unik möjlighet att få medverka i de centrala processerna inom samarbetet mellan kommunerna i landets hetaste tillväxtregion – en region som hanterar tillväxtens paradoxer av både utmaningar och möjligheter. Du får möjlighet att bidra med din ekonomiska och analytiska kompetens till Stockholmsregionens utveckling, och samtidigt själv utvecklas.

Om rollen

Som uppdragsekonom arbetar du med politiskt prioriterade uppdrag i syfte att utveckla den kommunala samverkan i regionen. Du ansvarar både för omvärldsbevakning och att bidra till kontinuerlig utveckling av metoder, processer och arbetssätt i Storsthlms uppdrag. Arbetet kännetecknas av en ständig rörelse mellan strategisk och operativ nivå. Föredragningar för kommunstyrelseordföranden, kommundirektörer och ekonomichefer varvas med att ingå i team med andra processledare och bidra med ekonomkompetens i vårt dagliga arbete med olika uppdrag.

Exempel på arbetsuppgifter:

  • Många av Storsthlms uppdrag behöver i något avseende ta hänsyn till kommunernas ansträngda ekonomiska villkor. Därför finns ett behov av att stärka inslaget av ekonomiska analyser som en del av Storsthlms arbete. Du arbetar exempelvis med analys kring effekter av förändringar i statsbidrag, regelverk och lagstiftning, mellankommunala samarbeten, samverkan med Region Stockholm. Du gör kostnadsjämförelser mellan organisationer och verksamheter samt analyserar underlag inför förhandlingar där kostnadsfördelning kan var aktuellt. Ett årligt återkommande uppdrag är till exempel framtagande av underlag för beslut om länets gemensamma gymnasieprislista.
  • Du ansvarar för omvärldsbevakning och analys av Stockholmskommunernas ekonomiska förutsättningar genom att analysera utredningsförslag, propositioner, utredningar, rapporter och statistik, men också marknadsekonomiska förutsättningar som påverkar kommunernas ekonomi.
  • Du leder och utvecklar det strategiska nätverket för kommunal ekonomi, där ekonomidirektörerna från länets 26 kommuner deltar. Det är en viktig arena för omvärldsspaning, erfarenhetsutbyte och för att förankra ekonomifrågor inom ramen för våra uppdrag. Du representerar ofta kommunerna i samarbete med regionala och nationella aktörer.

Vi söker dig som, utöver relevant högskoleutbildning, har arbetat flera år i en roll som har inneburit fokus på ekonomisk analys i politiskt styrd verksamhet. Du har kunskap om den kommunala ekonomin, ekonomistyrningen, statsbidrag, etc och förståelse för beroenden och villkor mellan stat och kommun, och mellan kommun och region. Du är en van process- eller projektledare, har erfarenhet av kvalificerat målstyrt utredningsarbete, ekonomiska analyser och statistik. Tjänsten kräver också att du uttrycker dig mycket väl på svenska i tal och skrift, att du är van att producera och presentera dokument, att du är van användare av digitala arbetsredskap samt att du behärskar engelska. Kunskap om Stockholmsregionen är meriterande.

Som person är du analytisk, utvecklingsorienterad och drivande. Du tar initiativ och trivs med att aktivt bidra i team. Att du är kommunikativ, lyhörd, prestigelös och trivs med att utveckla relationer är en förutsättning för att lyckas i rollen, eftersom vår verksamhet handlar om samverkan. Det krävs också viss uthållighet i kombination med strategisk förmåga och helhetsperspektiv.

Storsthlm är en arbetsplats där idéer och kreativitet uppmuntras. Vi är ett positivt och framåt team som sitter i trevliga lokaler nära Medborgarplatsen i centrala Stockholm med närhet till både tunnelbana och pendeltåg.

Kontakt

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryteringskonsult Gabriella Hedlund på Chefspoolen, som hjälper oss med denna rekrytering, på tel 0709955888.

Ansökan

Välkommen med din ansökan snarast, dock senast 22 april.

Du ansöker på chefspoolen.selänk till annan webbplats