En första dialog med bostadsministern om bostadsbristen

14 mars 2022

Möte med bostadsministern Johan Danielsson

I början av februari träffade representanter för länets kommuner och Region Stockholm bostadsminister Johan Danielsson (S) för att prata om bostadsförsörjning och byggande i Stockholms län.

Bakgrunden till samtalet är det gemensamma positionspapper som kommunerna och Region Stockholm tillsammans tog fram i under hösten 2021 för att få en mer fungerande bostadsmarknad i länet. I positionspapperet tar man bland annat upp insatser för att skapa tydliga planeringsförutsättningar och snabba processer som möjliggör ett större bostadsbyggande.

Johan Danielsson höll med om att alla, både kommun, region och stat, behöver hjälpas åt för att lösa bostadsbristen i Stockholms län. En viktig åtgärd är att se över hur samordning och handläggningstider kan effektiviseras, liksom att hitta lösningar för att minska trösklarna för dem som står utanför bostadsmarknaden idag.

– Vi hade ett konstruktivt samtal med bostadsministern och en bra första dialog kring problemen med bostadsförsörjning och byggande i Stockholms län. Vi lämnade över en lista på lagar och regler som vi anser måste ändras för att vi ska kunna få fram fler och billigare bostäder och mer ordning på bostadsmarknaden, säger Mats Gerdau, förbundsordförande för Storsthlm.

Alla kommuner i Stockholms län har ett underskott på bostäder och står inför stora utmaningar på bostadsmarknaden, trots att alla tar ett stort ansvar och har höga ambitioner. Det behöver tillkomma omkring 22 000 nya bostäder varje år.

Från statligt håll behövs en ökad förståelse för Stockholmsregionens särskilda utmaningar och förutsättningar vilket också Johan Danielsson visade på. Han såg bland annat regelförenklingar som ett viktigt verktyg i sammanhanget.

Dialogen kommer att fortsätta längre fram mellan stockholmsregionens företrädare och regeringen.

 

Bostadsbristen är akut – vi behöver kraftsamla för att lösa den tillsammans (debattartikel i Mitti)

Gemensamma positioner för ett ökat bostadsbyggande och en tryggad bostadsförsörjning i Stockholmsregionen

Kategorier: Infrastruktur
Visa cookie-information