Logotyp
2017-06-29 | Nyhet

Stockholm är EU:s mest innovativa region

Uppdragsbild

Stockholm är enligt 2017 års Regional Innovation Scoreboard EU:s mest innovativa region.

De regioner som är mest innovativa enligt mätningen är de som presterar bäst på alla indikatorer, särskilt på de som mäter forskningssystem (vetenskapliga publikationer) och affärsinnovation (andelen innovativa företag).

– Vår styrka är att vi har många välutbildade invånare som dessutom är rätt bra på engelska och att det är tryggt här. Vi är rätt nyfikna på ny teknik och nya lösningar, det ger ett bra klimat för att våga starta företag. Helt grundläggande för att vara så innovativa är ett bra utbildningssystem, från förskolan till forskarutbildningen, och det är något vi satsat stort på i vår region, säger Storsthlms ordförande Mats Gerdau.

I Stockholmsregionen finns en stor och växande marknad för nyföretagande och entreprenörskap, med stark tro på förnyelse och utveckling. Regionen är även engagerad i forskningsfrågor och innovation för utveckling och nyskapande och bedriver internationellt framgångsrik forskning. Stockholm har även näst flest startups per capita i hela världen, bara Silicon Valley ligger före.

Det finns en stark länk mellan regional innovationsprestanda och regional konkurrenskraft, vilket framgår av en jämförelse av resultaten i årets mätning. Årets resultat visar att Europas mest innovativa regioner ligger i länder som enligt the European Innovation Scoreboard är de mest innovativa.

Om mätningen
The Regional Innovation Scoreboard (RIS) är en regional utvidgning av European Innovation Scoreboard, som bedömer de europeiska regionernas innovationsprestanda utifrån ett antal indikatorer. RIS 2017 omfattar 220 regioner i 22 EU-länder inklusive Norge, Serbien och Schweiz. Dessutom ingår länderna Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg och Malta. 2017 års upplaga är den åttonde i ordningen och presenteras av EU-kommissionen. Den mest innovativa regionen i EU är Stockholmsregionen, följt av Hivestaden i Köpenhamn, Danmark.

För mer information, se Europa-kommissionens pressmeddelandelänk till annan webbplats

Här hittar du Regional Innovation Scoreboards mätninglänk till annan webbplats

Susanna Thulé

Tel: 08-615 94 27